Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

SVRAB

 

Svrab je oboljenje koje se redovito (svake godine) pojavljuje u Republici Hrvatskoj pa tako i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Svrab je parazitarna bolest koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei.

Bolest se obično prenosi s čovjeka na čovjeka. Za prenošenje bolesti potreban je intiman, dulji kontakt s bolesnom ili infestiranom osobom zbog čega je rizik najveći za kućne kontakte i partnere. Prijenos je moguć direktnim kontaktom kože o kožu, ali je moguće prenošenje i preko rublja, posteljine i odjeće koju su prethodno rabile infestirane osobe, spolnim odnosom i sl. U pravilu se ne prenosi usputnim rukovanjem.

Rano postavljanje dijagnoze i učinkovito liječenje bolesnih i kontakata temeljne su i najznačajnije mjere suzbijanja. Mjere su osobne higijene važne, ali one ne sprječavaju pojavu bolesti ako osoba dođe u duži, bliski kontakt s infestiranom osobom.

Najočitija i najviše karakteristična tegoba je svrbež kože koji se pojačava noću i u toplini, a danju su smetnje blaže. Ponekad je moguće uočiti pojavu sitnih sivkastih ili crnih kanalića na koži, a osobito između prstiju šake. Česte su pojave „točkica“ ili „prištića“ koji svrbe na ručnom zglobu, podlakticama, laktovima, pazusima, donjoj strani trbuha, unutarnjoj strani bedara, dojkama, spolovilu i donjoj strani stražnjice. Popratne su pojave ogrebotine na koži.

U liječenju svraba primjenjuju se lokalna antiskabinozna sredstva. Liječenje je individualno i mora biti u suradnji s nadležnim liječnikom. Ovisno o vrsti lijeka i proširenosti kožnih promjena lijek se primjenjuje jednokratno ili višekratno (par dana uzastopce), a kod težih oblika bolesti ponekad je potrebno ponoviti liječenje za 7 do 10 dana nakon prvotnog tretmana. Lijek izbora je 5% permetrinski gel (osnovna lista  magistralnih lijekova HZZO) za odrasle i djecu stariju od 2 mjeseca. Nanosi se na čistu suhu kožu cijelog tijela, od vrata na niže (tj. potrebno je izbjegavati oči, nos i usta), te se pažljivo utrljava i ispod noktiju. Preparat najbolje nanijeti navečer, te ga sljedeće jutro tj. nakon 8- 14 sati isprati. Tretman po potrebi ponoviti nakon 7 dana. U dojenčadi i male djece permetrin se nanosi i na glavu i vlasište. Ne manje vrijedan lijek, a koji se obično u nas koristi i ide na recept na teret HZZO je Benzil-benzoat kao 25%-tna emulzija u vodi kojom se 3 do 5 dana uzastopce maže cijelo tijelo osim lica. Prije lokalne primjene benzilbenzoata treba se okupati u toploj vodi sapunom te istrljati kožu radi uklanjanja orožnjelih područja kože. Nakon toga benzilbenzoat treba ravnomjerno i nježno vatom ili gazom nanijeti na kožu cijeloga tijela (a ne samo područja koja svrbe) od vrata prema stopalima (i tabane). Nakon sušenja preporučuje se još jednom namazati cijelo tijelo. Za vrijeme primjene lijeka ne provodi se tuširanje. 24-48 sati nakon posljednje primjene valja se okupati i odstraniti ostatak lijeka. Obično se propisuje terapija u trajanju 3 dana uzastopce, a ako tegobe postoje i nakon 7 dana (ili su već u početku bile jačeg intenziteta) preporučuje se ponoviti trodnevnu terapiju. Kod vrlo izraženih promjena umjesto trodnevne ponekad se preporučuje i 5-dnevna terapija iako neke upute o lijeku govore i da je jednodnevna primjena dovoljna. Iz ovog je jasno da se liječenje preporučuje individualno i mora biti u suradnji sa nadležnim liječnikom. Nakon provedene terapije, izlječenja, svrbež zaostaje još neko vrijeme. U liječenju se može koristiti i krotamiton kao 10% krema/losion. Potrebno ga je nanijeti nakon kupanja na cijelo tijelo, nakon 24 h nanijeti drugu dozu, a okupati se 48 h nakon druge doze. Ponoviti za 7 do 10 dana.

 

Uz primjenu lijeka bitna je i istodobna higijena okoliša. U našim uvjetima gdje se najčešće primjenjuje benzil benzoat u trajanju tri dana preporučuje se temeljito tuširanje četvrti dan i čista odjeća. Posteljinu, donje rublje, ručnike i odjeću oboljele osobe koje je koristila unatrag 3 dana od početka tretmana treba oprati na temperaturi višoj od 60 ℃ ili kemijski očistiti. Ono što se ne može oprati na visokoj temperaturi, a ni peglati  (npr. deke, jakne…) treba zatvoriti u plastične vreće na 3 do 7 dana. Namještaj i tepihe treba usisati.

U prevenciji svraba svakako je bitno napomenuti važnost činjenice da je potreban tretman lijekom svih članova obitelji i bliskih partnera istovremeno, čak i ako nemaju tegobe. Naime, ako je došla u kontakt s uzročnikom osoba može biti zarazna i kada nema tegoba. To razdoblje kod osoba koje su prvi put u kontaktu s tim uzročnikom može trajati i 4-6 tjedana od zaražavanja, a prije no što se pojave prve tegobe (kod osoba koje su već bolovale od svraba u životu inkubacija je 1-4 dana). Ako se ne tretiraju svi članovi to može uzrokovati efekt povrata bolesti („ping-pong“). Dobra osobna higijena ne može sama po sebi spriječiti pojavu svraba, a niti izliječiti svrab.

Kod svraba se ne može govoriti o opasnosti po život ili o trajnom oštećenju zdravlja bilo zbog same bolesti bilo komplikacija te bolesti, ali sigurno je da se radi o oboljenju koje zbog tegoba koje uzrokuje (prvenstveno intenzivan svrbež) narušava kvalitetu života oboljele osobe i moguće bliskih kontakata, kao i da je oštećena koža (prvenstveno zbog grebanja) skolna sekundarnim infektivnim oboljenjima.

Služba za epidemiologiju,  05.04.2019.

Online ispit higijenskog minimuma

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
TESTIRANJE BRZIM ANTIGENSKIM TESTOVIMA NA SARS-COV-2

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO< ...više

Sustav prijavljivanja građana na cijepljenje protiv COVID-19

Sustav prijavljivanja građ ...više

Hodanjem do zdravlja

Provedba aktivnosti „Hodanjem do zdr ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?

Pogledajte edukativni animirani film, preg ...više

PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više

Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

Postupanje u pripremi i provedbi cijepljenja protiv COVID19
Bilješke 2020.
PRRAS 31.12.2020.
Bilješke 2020.
PRRAS 31.12.2020.
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2021 | web design & development TECHLAB